Het zal je niet ontgaan zijn, er zijn op dit moment een hele hoop landen die te maken krijgen met het coronavirus.

Dit virus heeft een grote invloed op het dagelijks leven. Echter heeft het virus nog voor een ander gevolg gezorgd, de beurzen zijn namelijk de laatste paar weken sterk aan het dalen. Zowel [cryptovaluta] als de normale aandelen bevinden zich in een neerwaartse markt. Hoe komt dit precies? En wat kunnen we verwachten van de komende periode? Om hier achter te komen raden wij je aan om dit artikel goed door te nemen, we zullen je namelijk alles laten zien wat je maar moet weten rondom de huidige stand van de [beurs] op dit moment. Dit maakt het mogelijk om een iets beter beeld te schetsen van wat er aan de hand is.

Zware dalingen voor aandelen op dit moment

Je zal vast wel eens gezien hebben in de krant dat de aandelenmarkten op dit moment zeer grote klappen krijgen door het virus. Binnen de eerste paar minuten van de maandagochtend daalde de [S&P 500] tot 7,4% en werd de handel tijdelijk stopgezet, zodat beleggers op adem konden komen. De Dow Jones daalde ook kortstondig met meer dan 2.000 punten en had een verlies van 7,2%. De Nasdaq is tot nu toe met 6,2% gedaald.

Ook de AEX heeft de afgelopen dagen weer een daling meegemaakt van boven de 5%. De scherpe daling is slechts de laatste na een paar weken van volatiliteit. De Dow daalde 1.200 punten op 27 februari en nog eens 350 punten de volgende dag, waarmee de ergste week sinds de financiële crisis van 2008 werd afgesloten. Hoewel de markten zich begin maart kortstondig herstelden dankzij de noodmaatregelen van de Federal Reserve, bleef de markt uiteindelijk toch dalen. Volgens een nieuw onderzoek van Prudential is 45% van de respondenten bang dat een uitbraak van een besmettelijke ziekte hun mogelijkheden om te werken zal beperken, terwijl 45% zich ook zorgen maakt over de verliezen op beleggingen en pensioensparen. Vierenvijftig procent zegt niet financieel voorbereid te zijn op een uitbraak.

Welke aandelen worden het meest getroffen?

In feite is er op dit moment geen aandeel te vinden wat het echt ontzettend goed doet. Maar de olievoorraden zijn nog harder gekelderd omdat er minder wordt gereisd, fabrieken in heel China zijn gesloten en de productie en leveringen zijn stopgezet.. “Voor nu, wat we zeker weten is dat de maand februari de ergste inkrimping van de olievraag sinds de Grote Recessie zal registreren,” zei Claudio Galimberti, analist van S&P Global Platts. “We weten ook dat de wereldwijde luchtvaart zeer hard zal worden getroffen in heel Azië en dat het maanden zal duren om weer in vorm te komen,” zei Galimberti. Veel bedrijven in de VS – waaronder Twitter, CNN en Amazone- hebben gezegd dat ze het reizen van werknemers beperken om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Wel zien we dat de bedrijven die zich bezighouden met entertainment voor mensen thuis nog niet zo’n grote klappen hebben gemaakt. Hier kan je denken aan Netflix of aan HBO.

Ook de cryptomarkt verkeerd in zwaar weer

Niet alleen de [aandelenmarkten] zijn op dit moment flink aan het dalen. Ook de cryptomarkt is op dit moment sterk aan het dalen. Dit laat zien dat mensen de cryptomarkt nog niet echt als een veilige haven zien voor het parkeren van hun geld tijdens een grootschalige crisis. De meeste mensen die hun geld veilig willen zetten kiezen ervoor om dit op hun bank te laten staan of om gebruik te maken van aandelen. Deze zijn namelijk gemiddeld maar 2% gedaald, een stuk minder dan de aandelen en cryptovaluta. Op het moment van schrijven is de Bitcoin net iets meer dan $6700 waard. Dit is al wel meer dan het dieptepunt, hij heeft namelijk een tijdje onder de $4000 gezeten. Echter is de markt op dit moment zeer volatiel, grote kans dat de winst over de komende dagen weer zal worden weggevaagd. De andere munten doen het overigens niet beter, soms zelfs slechter dan [Bitcoin]. Zo heeft Ethereum ruim 15% verloren binnen een dag en staat Ripple ook op een nieuw dieptepunt. Alle mogelijke markten maken op dit moment diepe dalingen mee, de wereld is dan ook echt helemaal in de ban van het virus.

Hoe heeft het coronavirus de economie tot nu toe beïnvloed?

De Fed heeft de rente voor het eerst sinds de crisis van 2008 verlaagd als reactie op de economische zorgen in verband met [COVID-19]. De Fed heeft de rente voor het eerst sinds de crisis van 2008 verlaagd. Naast een volatiele aandelenmarkt is de wereldwijde groei van het bbp begonnen te vertragen als reactie op de uitbraak. Aangezien reizigers worden geadviseerd thuis te blijven, is de vraag in aanverwante sectoren afgenomen. Ook de bestaande toeleveringsketens beginnen te haperen. Met andere woorden: “De vraag naar die kritieke factoren die de wereldeconomie helpen verbinden, zoals olie en luchtvaart, is gedaald”, aldus Ahmed Rahman, econoom en universitair docent aan de Lehigh University. In de V.S., besliste de Fed onlangs actie te ondernemen om de economie te stimuleren. Het doel is om de economische groei te stimuleren, zoals investeren en thuiskopen, door het goedkoper te maken om geld te lenen.

Het Federal Open Market Committee heeft monetaire beleidsgeneeskunde-investeerders geleverd die op zoek waren naar een oplossing voor de groeiende economische gevolgen van de uitbraak van het coronavirus. Maar nu de tarieven tot ongeveer 1% zijn gedaald, kan de Fed weinig meer doen om zich verder te beschermen tegen een vertragende economie. En hoewel lagere rentetarieven kunnen helpen om de economische groei te stimuleren, kunnen ze de mensen niet tegenhouden om ziek te worden. Lagere rentetarieven geven consumenten en bedrijven weinig vertrouwen in de toekomst wanneer een gezondheidscrisis zich over de hele wereld verspreidt.

Is mijn pensioen nog wel veilig?

Er zijn veel mensen die zich op dit moment zorgen maken over hun pensioen. Deze angst is natuurlijk niet zo heel erg raar. Pensioenrekeningen worden belegd in de aandelenmarkt omdat dat historisch gezien de veiligste manier is om ervoor te zorgen dat je geld groeit. Maar pensioenrekeningen zijn meestal ook zeer gediversifieerd – wat betekent dat ze zijn verdeeld over een grote verscheidenheid aan aandelen, obligaties en andere beleggingen om ervoor te zorgen dat ze de onzekerheid op de markt aankunnen.

Vooral jonge mensen moeten zich geen zorgen maken of proberen hun pensioenbeleggingsfondsen te verzilveren, zeiden deskundigen. Omdat ze gebouwd zijn om de druppels gedurende vele jaren te doorstaan, is er genoeg tijd om eventuele verliezen goed te maken, en het vroegtijdig opnemen van geld zal zorgen voor een enorm verlies aan samengestelde rente. Als je de tijd hebt voordat je met pensioen gaat zal het allemaal wel weer goed komen. Ook de oudere generatie zal niet al te veel problemen hoeven te verwachten. De [pensioenfondsen] hebben namelijk aardige reserves opgebouwd over de afgelopen jaren. Deze kunnen worden aangebroken om de tekorten die ontstaan mogelijk op te kunnen vullen.

Heb geduld tijdens de Corona Crash

Zoals de omkering van deze week van bijna 5% aan winst laat zien, weet niemand wanneer de verkoop van het coronavirus zal eindigen en er een nieuwe uptrend zal ontstaan.

Maar we weten wel waar we naar moeten zoeken. Voor beleggers die zich afvragen wanneer Apple, Amazon, Tesla, Microsoft en andere leiders uiteindelijk weer zullen opleven en een nieuwe uptrend op de beurs zal beginnen, hebben we helaas geen nieuws.

Vooral na een historische beursdaling zoals we die nu zien, zullen we waarschijnlijk getuige zijn van een aantal nieuwe spelers aan de top voordat we een echte en duurzame opleving in de markt krijgen. We moeten dus voorkomen dat je te vroeg weer in de markt wordt gezogen.

Slimme beleggers weten dat niet alle vervolgdagen werken. Sommigen zullen er veelbelovend uitzien, maar dan moet de markt wel omdraaien en winst maken. Maar beleggers die de beursgeschiedenis bestuderen weten ook dat er nooit een duurzame opleving is begonnen zonder een doorstart. Als je niet bekend bent met welke signalen je moet zoeken in een doorloopperiode, dan is dit het perfecte moment om te leren. Zo weet je wanneer het een goed moment is om ook te beginnen met het investeren ten tijde van deze crash.

Hoe koop je aandelen of crypto na een Coronavirus Crash?

Wanneer je probeert te beslissen wanneer je weer aandelen zoals Apple, Microsoft en Tesla koopt, is het belangrijk om geduldig te blijven. Rome is niet in één dag herbouwd. Blijf geduldig en wacht op een volgende dag om te zien of het tijd is om de wateren opnieuw te testen. Maar spring niet zomaar in de huidige markt met alles wat je hebt in de hoop dat je een hoop geld kunt verdienen. Ga geleidelijk terug naar de beurs. Als de ontluikende rally zich vastgrijpt, koop dan stapsgewijs meer [aandelen].

Als de nieuwe uptrend mislukt kun je uitstappen zonder al te veel geld in gevaar te brengen. Dit geldt ook voor veelbelovende beursintroducties zoals Zoom Video Communications (ZM). IPO-aandelen hebben een geschiedenis van volatiliteit. De beste manier om winst te maken in de volgende uptrend is om geduldig te blijven in de huidige downtrend. In plaats van te reageren op de laatste krantenkoppen, moet je je richten op de aandelengrafieken voor de beursindexen en op de toonaangevende aandelen. Aandelendiagrammen zullen je helpen om het lawaai uit te schakelen en te ontdekken wat echt belangrijk is in de [aandelenmarkt].

Neem stappen om uw geld te beschermen tegen coronavirusrisico’s

Met dit alles gezegd, wat kun je dan eigenlijk doen om je geld te beschermen? Er zijn stappen die je kunt volgen om het risico op het verliezen van geld over de komende jaren te beperken.

Door de volgende tips mee te nemen zal je in staat zijn om zo goed mogelijk door deze crisis heen te komen:

 1. Controleer je asset allocatie.

  Zorg ervoor dat het in overeenstemming is met uw risicotolerantie en geschikt is voor uw leeftijdsgroep of tijdshorizon. Je kunt ook overwegen om te beleggen in een target-datefonds, dit kan meer gemoedsrust bieden tijdens perioden van volatiliteit.

 2. Zorg ervoor dat je een gediversifieerde beleggingsstrategie overweegt.

  Je portefeuille zou blootstelling aan verschillende gebieden van de markten moeten hebben, met inbegrip van de V.S. small en large-caps, internationale aandelen en investering-rang obligaties. Dit zal helpen om het totale risico in je portefeuille te beheren voor je leeftijd, risicotolerantie en doelstellingen.

 3. Breng je portefeuille weer in evenwicht als dat nodig is.

  Portefeuilledrift kan gebeuren tijdens een [bull market] wanneer de aandelen stijgen en iemands activa-allocatie afwijkt van een hogere aandelenallocatie. Zorg ervoor dat je portefeuille in evenwicht is en dat je aandelenallocatie in lijn ligt met je doelstellingen.

 4. Overweeg een ontmoeting met een financieel adviseur.

  Misschien vind je het nuttig om te spreken met een professional die niet emotioneel is geïnvesteerd in je [financiën]. Deze kan je helpen doelen te stellen en je ondersteunen om j daaraan te houden, ook in stressvolle tijden als deze.

Door de tips en tricks uit dit artikel zal ook jij in staat zijn om te handelen op de huidige markt.

Niemand weet hoelang het duurt voordat de koersen er echt weer bovenop zullen komen. Zowel voor aandelen als voor [cryptovaluta] zal er een bijzondere tijd aanbreken. Om deze tijd te overbruggen is het belangrijk dat je geduldig bent en dat je niet al je geld zomaar investeert. Doe het rustig aan en pak de goede deals mee, de koersen zijn nu eenmaal erg voordelig op dit moment. Een ding is zeker: het is toch wel bijzonder om te zien wat voor impact dit virus heeft op nagenoeg alle handelsmarkten die je maar kunt vinden op de wereld.

Leave a Reply