Wat is Bitcoin?

Bitcoin is een consensusnetwerk dat een nieuw betaalsysteem en compleet digitaal geld mogelijk maakt. Het is het eerste gedecentraliseerde door gebruikers gedreven peer-to-peer-betalingsnetwerk zonder centrale autoriteit of tussenpersonen. Vanuit het oogpunt van gebruikers is Bitcoin geld op het internet. Bitcoin kan ook worden gezien als het meest prominente triple-entry boekhoudsysteem ter wereld.

Wie heeft Bitcoin bedacht?

Bitcoin is een van de eerste incarnaties van een concept dat “cryptovaluta” heet, voor het eerst beschreven in 1998 door Wei Dai op de cypherpunks-mailinglist. Deze beschrijving suggereerde het idee van een nieuwe geldsoort dat cryptografie in plaats van een centrale autoriteit gebruikt om de creatie en transacties te beheren. In 2009 werd de eerste specificatie en proof-of-concept op een cryptografie-mailinglist gepubliceerd door een lid onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto. Tegen het eind van 2010 verliet Satoshi het project, zonder veel over zichzelf te onthullen. De community is sindsdien exponentieel gegroeid met veel ontwikkelaars die aan Bitcoin werken.

De anonimiteit van Satoshi heeft vaak ongegronde bezorgdheden gewekt, vele daarvan zijn gelinkt aan het onbegrip over de opensource-aanpak van Bitcoin. Het Bitcoin-protocol en de software zijn openbaar gepubliceerd, zodat ontwikkelaars van over de hele wereld de code kunnen inzien of hun eigen aangepaste versie van de Bitcoin-software kunnen maken. Net als bij de huidige ontwikkelaars was de invloed van Satoshi beperkt tot de overname van door hem gemaakte wijzigingen door anderen en om die reden had hij de touwtjes van Bitcoin niet in handen. De identiteit van de uitvinder van Bitcoin is daarom vandaag de dag net zo relevant als de identiteit van degene die papier heeft uitgevonden.

Wie beheert het Bitcoin-netwerk?

Niemand is eigenaar van het Bitcoin-netwerk, net als dat niemand eigenaar is van de technologie achter e-mail. Bitcoin wordt beheerd door alle Bitcoin-gebruikers ter wereld. Ontwikkelaars zijn continu bezig de software te verbeteren, maar kunnen geen wijzigingen in het Bitcoin-protocol afdwingen omdat alle gebruikers vrij zijn om te kiezen welke software en versie ze gebruiken. Om met elkaar compatibel te blijven, dienen alle gebruikers software te gebruiken die aan dezelfde regels voldoet. Bitcoin werkt alleen naar behoren met een complete overeenstemming tussen alle gebruikers. Daarom hebben alle gebruikers en ontwikkelaars een sterke drijfveer om deze overeenstemming over te nemen en te beschermen.

Hoe werkt Bitcoin?

Vanuit het oogpunt van gebruikers is Bitcoin niets meer dan een mobiele app die of computerprogramma dat persoonlijke Bitcoin-adressen biedt en een gebruiker in staat stelt om hiermee bitcoins te verzenden en te ontvangen. Zo werkt Bitcoin voor de meeste gebruikers.

Achter de schermen deelt het Bitcoin-netwerk een openbaar register dat de blokketen wordt genoemd. Dit register bevat elke transactie die ooit is verwerkt, waardoor de computer van een gebruiker de geldigheid van elke transactie kan verifiëren. De authenticiteit van elke transactie wordt beschermd door digitale handtekeningen die aan het verzendadres zijn gekoppeld, zodat gebruikers volledige controle hebben over het verzenden van bitcoins via hun eigen Bitcoin-adres. Daarnaast kan iedereen transacties verwerken met de rekenkracht van gespecialiseerde hardware en voor deze dienst bitcoins verdienen. Dit wordt vaak mining genoemd. Raadpleeg deze speciale pagina en de originele paper voor meer informatie over Bitcoin.

 

BITCOIN PAPER;

Bitcoin-A-Peer-to-Peer-Electronic-Cash-System-Dutch-translation

bitcoin whitepaper -ENG