De Marketen in Cryptos activa raamwerk staat Circle's Euro Coin en andere digitale activa in de weg. Beleidsmakers moeten het voorstel herzien.

Het digitale activa landschap in de Europese Unie evolueert vooruitlopend op de doorgang van de Market in Crypto-activa (MiCA) regelgevingskader dat tot doel heeft duidelijkheid te scheppen over de regelgeving rond crypto-activa.
Hoewel goed bedoeld, kan de huidige structuur van MiCA de innovatie afremmen. Maar als een herziene versie van dit beleid wordt aangenomen, zou de Europese Unie een van de leiders kunnen worden op het gebied van digitale betalingen. Zo niet, dan is er een reële mogelijkheid dat het continent achterop raakt.

MiCA streeft naar een regelgevend kader voor de crypto-activa-industrie binnen de EU. Op dit moment moet er nog veel worden gecodificeerd en verduidelijkt, maar de grote lijnen zijn nu bekend.

Tegelijkertijd lanceerde financieel technologiebedrijf Circle een stablecoin genaamd Euro Coin (EUROC).
Euro Coin implementeert hetzelfde volledige reservemodel als de bestaande USD Coin (USDC) van het bedrijf. Deze vertrouwde digitale Amerikaanse dollarvaluta wordt gebruikt op gecentraliseerde en gedecentraliseerde beurzen en heeft momenteel meer dan $ 55 miljard in omloop.
Daarom is EUROC, ontworpen voor stabiliteit, voor 100% gedekt door euro's die worden aangehouden bij bankieren in euro's en is het 1:1 inwisselbaar voor euro's.

Hoewel deze twee nieuwsberichten ogenschijnlijk een positieve vooruitgang lijken te zijn voor crypto in Europa, is het niet alles wat het lijkt.
Het MiCA-raamwerk beperkt het volume voor stablecoin-betalingen tot $ 200 miljoen per dag. Dit is een te lage limiet om het succes ervan te meten en is uiteindelijk alleen maar nuttig om innovatie te verstikken en te belemmeren wat deze activa kunnen bieden.
Neem het perspectief van België, waar vanaf 1 juli 2022 alle handelaars minstens één digitale betaaloplossing moeten aanbieden. Maar hier is het addertje onder het gras: cryptocurrency en stablecoins worden niet geaccepteerd als geldige vormen van digitale betaling onder deze bepaling.

De beperkingen van MiCA houden het potentieel van EUROC en andere digitale activa tegen. En tenzij deze barrière wordt overwonnen, ziet de EU mogelijk niet het type adoptie dat nodig is om crypto-innovatie op internationale schaal te leiden.
En het risico bestaat dat de rol van de euro als internationale valuta ernstig wordt verminderd.

MiCA's onvriendelijke, of misschien te voorzichtige, houding ten aanzien van digitale activa zal ongetwijfeld een grote impact hebben op cryptoprojecten die in de EU willen opstarten, evenals op reeds gevestigde projecten.
Circle heeft zelfs al duidelijk gemaakt dat het de EUROC niet actief op de markt zou brengen in het rechtsgebied totdat het kader duidelijker was.

Dit is een grote gemiste kans voor de EU-markt om voorop te lopen op het gebied van digitale activa-innovatie.
Verre van de veronderstelde "innovatievriendelijke" benadering die door MiCA wordt nagestreefd, kunnen de beperkingen die door het kader worden opgelegd, uiteindelijk de aantrekkelijkheid van de EU helemaal verminderen en leidende digitale valutabedrijven uit Europa verdrijven.
Als alternatief zou het verwelkomen en gebruiken van EUROC - en andere soortgelijke stablecoins - als een geaccepteerde vorm van digitale afwikkeling van een beproefde en geteste uitgever een middel kunnen zijn om het betalingsproces te stroomlijnen, de kosten te verlagen en extra bescherming voor consumenten te bieden.
Als het juridische transactievolume echter willekeurig beperkt blijft tot $ 200 miljoen, zal de acceptatie waarschijnlijk ook beperkt zijn.

Het toegankelijker maken van euro stablecoins voor virtual asset service providers (VASP's) zou ook een geweldige manier zijn om de sector veerkrachtiger te maken en klanten beter te beschermen.
Inderdaad, in Europa, wanneer klanten een crypto-bewaarder gebruiken, kunnen crypto-activa in geval van faillissement niet in beslag worden genomen door crediteuren, maar fiat-activa wel. Die worden beschouwd als 'vooruitbetalingen'.
Extra toegang tot stabiele euromunten zou dus een veiligere VASP-industrie betekenen.

Uiteindelijk is MiCA waarschijnlijk een netto positieve en belangrijke stap voorwaarts voor de regulering van crypto-activa in de EU.
Het is echter essentieel om ervoor te zorgen dat de regelgeving innovatievriendelijk en technologisch neutraal blijft en als zodanig kan de oproep van de president van de Europese Centrale Bank, Christine Lagarde, voor een MiCA II-raamwerk valide zijn.
We zijn het misschien niet helemaal met haar eens over wat erin zou moeten staan.

Dit moet onder meer het afschaffen van de limiet op stablecoin-volumes en het maken van voorzieningen voor digitale valuta, met name stablecoins, omvatten om erkend en aangemoedigd te worden als een vorm van betaling in de EU.
Alles wat minder is, en emittenten en innovators zullen andere, meer vooruitstrevende jurisdicties zoeken.

bron: cointelegraph

Ga naar Engels artikel

Leave a Reply