Na bloody sunday waren de afgelopen dagen ook vrij bloederig voor de cryptomarkt. Bitcoin nam een duikvlucht en trok de rest van de cryptocurrencies met zich mee. De complete top honderd qua marketcap kleurde rood, en hoe!

Bitcoin en Ethereum geen security
Elk stukje goed nieuws is dus zeer welkom. Gelukkig kwam er gisteren groot nieuws vanuit Amerika, waarvan je de impact nu al kunt merken. De Amerikaanse financiële waakhond Securities and Exchange Commission (SEC) concludeerde namelijk dat Ethereum en Bitcoin niet als security worden aangemerkt.

“When we think about how Ether today is operating, at least, we see a highly decentralized network, not the type of centralized actor that characterizes securities offerings. In its current state, we don’t see value regulating it.”

Ethereum en BotcoinHet gevolg is dat er geen beperkende maatregelen getroffen zullen worden. De afgelopen maanden stevende de markt op het punt af waar dergelijke instanties de handel aan banden zouden gaan leggen. Dat zou de neerwaartse spiraal van de afgelopen dagen alleen maar verergeren.

Gelukkig is dat dus absoluut niet het geval. De koers van Bitcoin sprong na het goede nieuws vanuit Amerika direct omhoog. Verwacht voorlopig nog geen astronomische stijgingen, maar de markt is in ieder geval voor nu behoed voor verdere dalen.

In Nederland worden securities ‘effecten’ genoemd, verhandelbare rechten die gelden voor iets van waarde. Overigens blijft niet de gehele cryptomarkt buiten schot. De instantie bevestigt dat bepaalde ICO’s wel als securities aangemerkt kunnen gaan worden. Oftewel, die projecten kunnen op zwaardere regulering rekenen. Overigens zijn er nog geen specifieke namen genoemd.


Sterker nog, volgens experts is XRP niet eens een echte cryptocurrency.

Ethereum is initieel wel als een ICO gestart, maar die kan niet meer met terugwerkende kracht gereguleerd worden. Zolang crypto-projecten (bijna) volledig gedecentraliseerd werken, is de kans dus groot dat ze niet als security aangemerkt zullen worden.

Wanneer een centrale partij de controle heeft, gelden andere regels. De ontwikkelaars van Ethereum werken bijvoorbeeld nog steeds aan de technologie, maar het complete ecosysteem is al veel breder gegroeid. De oprichters kunnen dus niet meer het netwerk controleren of manipuleren. De macht ligt in de handen van het collectief. Gedecentraliseerd dus.

Nu zijn enkel Bitcoin en Ethereum bij naam genoemd, maar er zijn enkele munten die in een grijs gebied zitten. Ripple en EOS zou je bijvoorbeeld relatief centraal kunnen noemen. Sterker nog, volgens experts is XRP niet eens een echte cryptocurrency.

Het wordt interessant om te zien of investeerders na dit nieuws weer met vertrouwen in de markt gaan stappen. Juist na de dalingen van de afgelopen dagen zijn de meeste cryptocurrencies zeer goedkoop. Is dit het positieve nieuws dat het begin van explosieve groei inluidt?

Leave a Reply