De Bitcoin heeft de afgelopen uren flink moeten inleveren en staat nu op 13.400 dollar. Aanleiding voor de nervositeit is de introductie vandaag van de futurehandel in bitcoins op CBOE (Chicago Board Options Exchange).

Wat die handel precies zal gaan doen met de prijs van de Bitcoin is nog onduidelijk. Met futures kan worden gegokt op prijsstijgingen of -dalingen van de Bitcoin. Beleggers hoeven de munt dan zelf niet te bezitten. Een future is eigenlijk gewoon een gestandaardiseerd termijncontract tussen twee partijen.

In aanloop naar de termijncontractenhandel hebben de eerste hedgefondsen al aangegeven te gaan gokken op een koersdaling. De futurehandel zou kunnen helpen om de koers van bitcoin een meer realistische waarde te geven.

CBOE is geen grote beurs, maar een platform van bitcoinmiljardairs Winklevoss, bekend van hun ruzie met Mark Zuckerberg over de vraag wie Facebook bedacht heeft. De broers hebben een aantal jaren terug voor 11 miljoen dollar aan bitcoins gekocht, waarvan de waarde fors is gestegen.

Behalve CBOE zal binnen een week ook CME met een futurehandel in bitcoins komen. In Nederland hebben klanten van DeGiro dan toegang tot deze markt. Rivaal BinckBank kijkt de kat nog uit de boom. Ook NASDAQ overweegt voor 2018 de handel in bitcointermijncontracten.

De Nederlandse toezichthouder verbiedt de verkoop van futures op de Bitcoin niet, in tegenstelling tot de Belgische financieeltoezichthouder FSMA. Wel wordt gewaarschuwd dat de handel in zogenoemde CFD’s zeer riskant is. En duur, omdat banken en brokers hoge marges hanteren.

Zowel CBOE als CME fungeren zonder toezicht. Ze hebben de bitcoinfutures zelf gecertificeerd.

 

 

bron;emerce.nl

Laat een Reactie achter